Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tarja Turunen

26. 5. 2010

ObrazekJméno: Tarja Soile Susanna Turunen Cabuli

Datum a místo narození: 17. srpna 1977, Kitee, Finsko

Bydliště: doma: Kuusankoski, Finsko
byt: Buenos Aires, Argentina

Barva vlasů: přírodní světle hnědé, v současné době barvené na černo

Barva očí: zelená

Výška: 165 cm
 

 

Rodina:
manžel: Marcelo Cabuli
matka: Marjatta Turunen (bohužel v r. 2003 zemřela na rakovinu)
otec: Teo Turunen
starší bratr: Timo Turunen (36)
mladší bratr: Toni Turunen (24)

Vyznání: Luterán/protestant

Nejjasnější hvězda finské rockové scény, sopránová pěvkyně Tarja Turunen, si za krátký čas musela zvyknout, že se stala velmi známou finskou tváří na světové hudební scéně.
Turunen se narodila ve městě Kitee ve Finsku, začala se učit hudbu ve svých šesti letech, později, v 18-ti studovala klasický zpěv na Sibelius Akademy ve městě Kuopio.
Ve stejné době Tarjin spolužák Tuomas Holopainen založil svůj hudební projekt a pozval Tarju, aby se k jeho kapele připojila. Tarja souhlasila a tak se narodili Nightwish. První demo CD bylo dobré a firma Spinefarm Records s nimi uzavřela smlouvu. Brzy poté (r. 1997) kapela nazpívala své debutní album "Angel fall first" a Spinefarm ho vydává, je to mistrovská kombinace moderní metalové hudby a operního, klasického zpěvu.
V té době se Tarja zúčastnila Savonlinna Opera festival Choir, kde s ostatními zpívala Wagnera a Verdiho. Byl to pro Tarju velmi slibný začátek založit svou životní dráhu na kompromisu dvou odlišných druzích hudby a daleká cesta k publiku, které ji takto přijalo.
V r. 1998 následoval další debut a Nightwish se stalo objevem a dostalo platinu za velké množství prodaných CD. Album neslo název "Oceanborn" a CD obsahovalo např. okouzlující hit "Sleeping Sun" nebo cover-verzi "Walking in the Air".
V témže roce natáčí Nightwish svůj první videoklip "The Carpenter" a v r. 1999 natáčí v Německu videoklip "Sleeping Sun".
"Oceanborn" vynesl Nightwish nahoru a inscenoval nejen ve Finsku, ale i v zahraničí a Tarja se díky svému neuvěřitelnému a charismatickému hlasu stala zpěvačkou číslo jedna v metalové scéně, velmi oblíbenou po celém světě. Tarjina tvář se brzy ocitla na titulních stránkách magazínů z celého světa. Zmiňme jen některé úžasné magazíny ze zemí jako je Norsko, Německo, Španělsko, Brazílie, Francie, Švédsko, Belgie, Holandsko, Finsko a Argentina - Scream Magazine, Roadie crew, Inferno, Rumba, Sue, Metallian, Blue wings (Finnair), Iltalehti, Metal Hammer, Rock Hard, Metal Heart, Aardschok, Epopeya, Rock Brigade, Heavy Oder Was!?, Hell Awaits, Flash, Legacy Magazine, Orkus, Rock Tribune, Close Up Magazine, Hard N´Heavy, Maelmstron.
V mnoha těchto publikacích byla Tarja zvolena nejlepší zpěvačkou, zvláště ve své zemi v magazínu Soundi Magazine´s reader´ byla Tarja v roce 2002 zvolena zároveň jako nejlepší zpěvačka Finska a nejoblíbenější osobnost.
Poté se Tarja věnovala dokončení svého studia a také několika vedlejším projektům. Koncem roku 1999 přijala Tarja nabídku jako sólová zpěvačka v moderním baletu "Evankeliumi" ve Finském Národním domu opery.
Představení napsal a zároveň řídil slavný finský choreograf Jorma Uotinen společně s Kartsy Hatakkou z finské kapely Waltari. Všechna představení byla kompletně vyprodána.
Počátkem roku 2000 se Nightwish ve Finsku kavlifikovali na Eurovision Song Contest s písní "Sleepwalker". Nightwish byli druzí, navzdory nepřekonatelnému vítězství ve veřejném televizním hlasování.
Toto nebylo první vystoupení v televizi, Tarja vystupovala také v některých známých televizních programech jako je Lista Yle TV, Kokkisota MTV3, Hotelli Sointu TV1, Vaarallinen risteys MTV3, Huomenta Suomi MTV3 a Jyrki MTV3.
V r. 2000 vydalo Nightwish třetí album "Wishmaster", které se okamžitě dostalo na přední pozice žebříčků hitparád v celém světě a ve Finsku získalo platinu během několika týdnů. Album "Wishmaster" bylo prodáno ve více než 150.000 kopiích po celém světě.
Rok 2000 byl pro Nightwish a Tarju velmi rušný, neustále cestovali po Evropě, Finsku, Kanadě a Jižní Americe.
Poté, co bylo stále více požadavků na jejich vystoupení, než by mohli splnit, se v roce 2001 natáčelo první živé vystoupení Nightwish a to na Nový rok 2000-2001, v klubu Pakkahuone v Tampere ve Finsku.
Také jejich další vystoupení se natáčela a filmovala a materiál poté vyšel na DVD a VHS. Pro finské fanoušky rovněž vyšla limitovaná edice CD-Live v plném znění. Všechna tato provedení dostala jméno "From Wishes to Eternity - Live" a znovu dosáhla obrovského prodeje a uznání - zlato ve Finsku za CD a zlato v Německu za DVD.
Předtím než udělali další plné album, kapela vydala mini CD nazvané "Over the Hills and Far away", které rychle získalo platinu za prodej ve Finsku a vzápětí získává dvojité platinové prestižní ocenění v jejich zemi. Po vydání "Over the Hills and Far away" začala kapela ve svém nahrávacím studiu pracovat na novém albu "Century Child", ale zatím, co muzikanti píší a nahrávají své album, Tarja se rozhodla pokračovat ve studiu vokálního zpěvu a zapsala se do kurzu na Music Univerzity v Karlsruhe v Německu.
Ačkoliv studijní rozvrh v Karlsruhe byl velmi pevný, Tarja dokázala najít čas nejenom na nahrávání svého zpěvu pro "Century Child", ale také na hostování pro Argentinského basistu Beta Vasquese a jeho album "Infinity", které mělo okamžitý úspěch a jeho prodej se uvolňuje dál na východ, v Rusku, po celé Evropě a Jižní Americe. Vokální linky nazpívané Tarjou byli pro kapelu velkým pomocníkem a její jméno zaručeným úspěchem.
Po vřelém přijetí na koncertě v Německu, Tarja také cestuje a vystupuje s klasickým zpěvem v Jižní Americe v Chile a Argentině na Lied Concert s názvem "Noche Escandinava" (Skandinávská noc) vystupuje společně s operními umělci Marjut Paavilainenem, Ingvild Storhaugem a Izumi Kawakatzuou. Následovaly vyprodané koncerty sponzorované finskou ambasádou, Německo, Japonsko, Norsko a město Govemment v Buenos Aires, na kterých Tarja zpívala písně od skladatelů Jean Sibelius, Ture Rangstrom, Leevi Madetoja, Oskar Merikanto, Hugo Wolf, Richard Strauss, Gustav Mahler, Johanes Brahms, Felix Mendelssohn a vytvářelo se speciální spojení mezi Tarjou a publikem, ketré mohlo vidět znovuutváření se klasicismu. Celé turné mělo ohromný úspěch.
Čtvrté album od Nightwish "Century Child" vyšlo na jaře r. 2002 a prodalo se ho gtéměř 250.000 kopií po celém světě. Po vydání alba následovalo velkolepé celosvětové turné "World Tour of Century", které trvalo tři dlouhé měsíce, ve kterých Nightwish objeli 10 zemí po celém světě a měli 25 vystoupení před 150.000 diváky.
Vyčerpaní ze světového turné se Nightwish rozhodli pro delší přestávku, také kvůli ponorkové nemoci mezi některými členy (kapela ztratila jednoho člena). Většina z Nightwish se velmi rychle zaměstnala několika okrajovými projekty a Tarja se vrátila do Karlsruhe dokončit poslední rok svého studia. Jednou zase dostali požadavek na více vystoupení, byli to dvě extra vystoupení v Oberhausen Areně a Mnichově. Uskutečnili se v roku 2003 a opět byli totálně vyprodané.
Když nakonec zlom oficiálně překonali, odstartovali Nightwish v červnu 2003 turné "Summer of Innocence". Po zkušenosti, kterou prošli bylo 14 zemí na 400.000 očí (lidí) svědkem neuvěřitelných nocí.
Mezitím v květnu 2003 Tarja oznámila, že se před několika měsíci vdala za Marcela Cabuliho, který se později stal také jejím manažerem.
Po třech obrovských turné prošlo kapele rukama neuvěřitelné množství materiálu a to jak z vystupování na jevišti, tak i ze zákulisí.
Dokumentární film byla pochopitelná volba, kdy nasbíraný materiál bylo v plánu použít, ale kapela cítila, že potřebuje něco extra a tak zkoušela různé kombinace jevištních scén se zákulisím i když si jimi nebyla jistá.
Odpověď byla nalezena, když finský hudební časopis Mape Ollila, musel s kapelou těsně spolupracovat poté, co psal o jejich velmi slibných začátcích a Tuomas Holopainen jim poskytl velmi podrobný rozhovor. S Tuomasovým souhlasem rozhovor probíhal na jeho letní chatě se všemi členy Nightwish a s celou "posádkou".
Zkombinováním rozhovoru s materiálem z turné byl výsledkem 2 hod a 15 min dlouhý dokument, který vypráví o kapele jejími slovy a to od jejího vzniku až po dnešek.
Nové DVD "End of the Innocence" bylo celosvětově vydáno v říjnu 2003.
Je třeba podotknout, že tento rok byl pro Tarju velmi úspěšný, ale snad největší událostí bylo pozvání od finské prezidentky Tarji Halonen. Setkání se uskutečnilo v prezidentském paláci i za účasti manžela prezidentky Dr. Arajarviho na den Finské Nezávislosti.
Tarja Turunen dosáhla nového společenského postavení, když ji televizní stanice Yle na svých oficiálních webových stránkách ohodnotila jako nejlépe oblékanou dámu a na tom se shodli diváci, kteří hlasovali stejně. Také nejvýznamější finské deníky "Ilta Lehti" a "Ilta Sanomat" ji ohodnotili jako královnu noci a jako druhou nejlépe oblékanou dámu.
Mnoho magazínů zmínilo nové společenské postavení ve svých publikacích a v následujících měsících došlo k celostátnímu uveřejnění.
Ke konci tohoto úžasného roku, 19. prosince 2003, Tarja Turunen uspořádala Vánoční koncert, jen pro úzký okruh lidí. Malá Valkeala přivítala 600 lidí, kteří při návratu na závěr povstali a aplaudovali po 60-ti minutovém vystoupení na tradičním Finském Vánočním festivalu v Sibeliusu a Melartinu, na kterém v jejím podání zazněly velmi dobře zazpívané árie od Bacha nebo Mozarta.
Nightwish začíná natáčet zbrusu nové studiové album a Tarja Tururnen, poté co se registruje zase jednou na poli klasického zpěvu, cestuje do Buenos Aires v Argentině, kde přijmě nabídku rozvíjet svůj hlas a zúčastní se jednoměsíčního kurzu zpěvu pro již trénované hudební profesionály.
Mezi další fakta můžeme zařadit to, že v r. 2004 Tarja odlétá do Chile, Argentiny, Brazílie a Rumunska na druhé turné klasického zpěvu a opět se účastní "Noche Escandinava".
První oficiální webové stránky (již mnoho neoficiálních může být založeno) pro Tarju mohou být spuštěny na adrese www.tarjaturunen.com. Nightwish vydává své nové album "Once", které pro Tarju znamená přijmout nespočet fotografování, tiskových konferencí a rozhovorů nejen ve Finsku, ale po celém světě.
V r. 2004 proběhlo dlouho očekávané celosvětové turné, doposud největší ve Finsku i v zahraničí, Nightwish uspořádali dokonce i turné po USA.
Tarja si také našla čas pro svého bratra Tima a vytvořila a nazpívala píseň pro jeho debutní album. Na podzim r. 2004 vyšel druhý singl "Whis I had an Angel", v lednu 2005 pak kapela odpočívala. Na podzim r. 2005 Nightwish odehráli několik koncertů, v říjnu pak následovalo kratší festivalové turné po Jižní Americe. Celosvětové turné "Once" pomalu končilo. Poslední koncert se konal 21.října 2005 v Hartwal Aréně, v Helsinkách ve Finsku a zúčastnilo se ho 11 500 fanoušků. Tento koncert byl kritiky popsán jako jeden z nejlepších v historii Nightwish. Toto vystoupení se také natáčelo a později pod názvem "End of an Era" vyšlo na DVD.
Na tomto koncertě Tarja obdržela od ostatních členů skupiny dopis, ve kterém jí oznámili, že s ní jako skupina končí, kvůli odlišné politice, názorům a údajně komerčnímu přístupu, který měla mít Tarja ke svým fanouškům.
Tarja poté odletěla se svým manželem do Argetiny, kde se ze všech událostí vzpamatovávala (dopis, kterým Tarja skupině odpověděla, je na těchto stránkách v rubrice "Tarja").
Později na tiskové konferenci pak oznámila, že se nehodlá stáhnout, ale naopak, postavit se na vlastní nohy.
Poté Tarja začala pracovat na dalším Vánočním albu Henkays Ikuisuudesta (Breath from Heaven), které obsahovalo krásné vánoční písně jako "Happy New Year", Happy Christmas", "Ave Maria" nebo "Silent Night", ale také vzpomínkovou píseň "Walking in the Air".
Na konci tohoto roku také Tarja dostala malou roli v sitcomui Paarolissa.
V r. 2007 jí pak vyšlo první sólové album "My Winter Storm", které obsahuje 17 písní a 4 instrumentálky. Ústřední písní je hit "I walk Alone", ke kterému byl natočen videoklip. Album je velmi krásné, povedené a osobní - jak sama zpěvačka řekla: "Je to vlastně moje zpověď z toho co se kolem mě za poslední dva roky dělo".
Rok 2008 pak Tarja začíná hned 2 cennými nominacemi na prestižní ocenění v anketě EMMA Awards, což je finská obdoba cen GRAMMY jako nejlepší finský umělec a v Německu byla pak nominována na ECHO Awards jako nejlepší nováček roku. Později pak za prodej získává ve Finsku platinu a v Rusku vůbec první zaznamenané zlato. Stejně si vede i ve zbytku světa, kde se rovněž hojně prodává.
Jako zatím poslední Tarja natočila i videoklip ke svému dalšímu singlu "Die Alive", který vyšel v únoru.
Proběhlo i turné po celé Evropě, které bylo velmi úspěšné. Navíc Ta získala další zlato za prodej a to tentokrát v Maďarsku a vůbec svoje první i v České republice!
Turné po Jižní Americe nělo rovněž velký úspěch. V současné době se Tarja vrací zpět do Evropy a rozjíždí nové turné pod názvem Storm Returns To Europe 2008. Zároven natáčí další, již třetí videoklip k nové písni Enough. Koncem roku 2008 má pak být speciální vydání My Winter Storm, kde s tato píseň objeví.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

co

(Elesar, 23. 3. 2011 13:55)

Jen o pár cm vyší než já